Pojedina psihička oboljenja su povezana sa poremećajem razmjene tvari između neurotransmitera. U takve se ubrajaju dopamin, serotonin te glutamat. Razina dopamina je posebno neuravnotežena kod psihoze tako da dopamin igra značajnu ulogu kod nastanka ove bolesti.

Dopamin je tzv. neurotransmiter. Riječ je o materiji koja u mozgu prenosi informacije između moždanih ćelija. Dopamin se odnosi na osjećaje kao što su volja te nagrada. Ukoliko se osoba raduje zbog nečega, raste razina dopamina u mozgu. Kroz pretjerano lučenje dopamina se određene veze u mozgu prekidaju. Smetnje se očituju kroz ograničavajuće funkcije pamćenja, samopouzdanja, socijalnog ponašanja te kroz promjenu emocija. Simptome psihoze izazivaju upravo takvi dopaminski poremećaji.

Liječnici smatraju da lijekovi koji smanjuju dopamin, na način da blokiraju određene dopaminske receptore, dovode do poboljšanja pozitivnih simptoma. Činjenica da droge dovode do znatnog povećanja razine dopamina te da mogu nastati kroz droge poput kokaina, amfetamina, te kanabisa, govori o tome da je ključni faktor psihoze najvjerovatnije razina dopamina. Međutim, pitanje zbog čega korištenjem neuroleptika ne dolazi do pozitivnog utjecaja na tkzv. negativne simptome je do sada nejasno.

Tretman

Psihičke bolesti se u većini slučajeva mogu vrlo dobro tretirati, posebno onda kada se na vrijeme ustanove. Treba napomenuti, da se te bolesti trebaju liječiti od strane specijaliziranih liječnika. Ovisno o stepenu težine te izraženosti simptoma, potreban je ambulantni ili dugoročni tretman. U najtežim slučajevima je potrebna klinička njega kako bi se postigla sigurnost pacijenta.

Jedna česta vrsta psihičkih oboljenja je psihoza. Što prije se psihoza tretira, veća je stopa uspješnog liječenja. Tretman se sastoji od pripisivanja neuroleptika. Po pravilu su antipsihotički lijekovi neizostavni. Uzrokuju smanjenje simptoma i spriječavaju nastanak psihotičnih faza. Radi odvijanja bolesti u fazama, pacijent se sa psihotičkim oboljenjem treba liječiti dugi niz godina. Da li je kroz period liječenja potrebna konstanstna terapija lijekovima mora se individualno oderediti, u zavisnosti od simptoma pacijenta.

U pojedinim slučajevima je potrebno da se lijekovi koriste cijeli život te je podrška psihoterapeuta potrebna tijekom cijelog života. Pojava simptoma psihoze zavisi od oboljele osobe, u različitim oblicima: Njihova jačina tjst. intenzitet je različit kao i njihovo odvijanje. Najveći dio oboljelih postigne nakon psihoze ponovno potpuno ozdravljenje, ipak je podrška za oboljele od koristi jer u većini slučajeva doživljavaju strašne stvari.

Brzina oporavka pacijenta je različita. Kod pojedinih pacijenata se simptomi kroz terapiju vrlo brzo povuku tako da su sposobni ponovno voditi normalan bezbrižan život. Kod nekih može trajati više tjedana ili pak mjeseci da bi se simptomi povukli. Cilj tretmana je uvijek ublažiti simptome kako bi se postiglo znatno poboljšanje životne kvalitete. Odabir tretmana zavisi od razloga koji izaziva psihozu. Preventivni tretman se sastoji od pripisivanja određenih lijekova. Lijekovi spriječavaju da pacijent postane opasnost za sebe i svoje okruženje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here