Ruski predsjednik Vladimir Putin službeno je zatražio od ustavnog suda zemlje da odobri amandman koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti još 16 godina. Ranije ovog tjedna 67-godišnji Putin, koji je dva desetljeća dominirao u ruskom političkom okruženju kao predsjednik ili premijer, predstavio se u parlamentu kako bi podržao amandman koji će mu omogućiti da ignorira ustavnu zabranu njegovog ponovnog kandidiranja. 2024. godine. U srijedu su oba doma parlamenta pretežno podržala promjene koje bi Putina mogle zadržati na vlasti do 2035. godine ako pobijedi i odradi još dva mandata predsjednika.

Taj potez učinio bi ga predsjednikom Rusije 36 godina – što je najduže razdoblje u modernoj povijesti zemlje. Trenutno je vođa s najdužim stažem.

Kremlj je u subotu u izjavi naveo da je Putin potpisao ustavne promjene. Međutim, sada ruski ustavni sud mora odlučiti da li su promjene zakonske uoči planiranog glasanja o izmjenama ustava koje se planiralo za 22. travnja. Prema sadašnjem zakonu, Putin se ne bi mogao ponovo kandidirati za predsjednika 2024. zbog ograničenja mandata. Novom mjerom učinkovito bi se vratio njegov broj na nulu, što bi mu omogućilo “zabavu” za još dva šestogodišnja mandata.

Bivši službenik KGB-a Putin, služio je dva predsjednička mandata u razdoblju od 2000 do 2008 godine, prije prelaska u ured ruskog premijera, dok je štićenik Dmitrij Medvedev obavljao dužnost predsjednika. Ponovno se povukao iz predsjedništva 2012. godine i pobijedio na još jednim izborima 2018. godine.

Tijekom svog obraćanja u parlamentu u utorak, Putin – koji nije rekao da li će se ponovno kandidirati 2024. – izjavio je da je Rusiji prije svega potrebna stabilnost.”Predsjednik je jamac sigurnosti naše države, njene unutarnje stabilnosti i evolucijskog razvoja”, dodao je. “Imali smo dovoljno revolucija.”

Niz ustavnih amandmana koje je Putin predložio u siječnju Kremljski neprijatelji su smatrali dijelom njegovih napora da ostane na vlasti. Međutim, do utorka nije bilo jasno kako Putin može postići taj cilj. Druge ustavne promjene dodatno jačaju predsjedništvo i naglašavaju prioritet ruskog zakona nad međunarodnim normama. Promjene također zabranjuju istospolni brak i spominju “vjeru u Boga” kao jednu od ruskih tradicionalnih vrijednosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here