Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo EU 31. januara, a prema ugovoru o razdvajanju prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Tokom prijelaznog razdoblja, Velika Britanija se pridržava svih pravila EU-a

Pregovori o postizanju sporazuma između Velike Britanije i Europske unije o post-Brexit odnosima i dalje se mogu zaključiti u zadanom roku, izjavio je u ponedjeljak ministar u britanskoj vladi Michael Gove.

Prošle sedmice, glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je da je postignut mali napredak u pregovorima i da je Velika Britanija postavila tijesan rok, isključujući produženje prijelaznog razdoblja Brexita nakon kraja 2020 godine. “Vjerujemo da je još uvijek sasvim moguće zaključiti pregovore o ustanovljenom roku” – rekao je Gove parlamentarnom odboru.

Dodao je da će pregovarački tekst biti objavljen “za nekoliko sedmica” i da će ga obje strane razmotriti do kraja juna, ali odbio je reći da li će se Velika Britanija odreći pregovora ako ne bude bilo dovoljno napretka.

Britanija i EU traže sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini nakon izlaska iz Unije u siječnju, nakon više od tri godine neslaganja i napora. Barnier je u petak kritizirao Veliku Britaniju jer se nije “ozbiljno angažirala” u pregovorima o budućim odnosima s EU-om.

Naglasio je da London treba inzistirati na tome da se ne traži produljenje prijelaznog razdoblja, a istovremeno odgađa pregovore u nekim područjima.

Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo EU 31. januara, a prema ugovoru o razdvajanju prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Tokom prijelaznog razdoblja, Velika Britanija poštuje sva pravila EU-a kao da je članica, jedino što ne može sudjelovati u donošenju odluka.

Vlada premijera Borisa Johnsona od početka je inzistirala da neće tražiti produženje te da će Velika Britanija od 1. siječnja 2021. biti u potpunosti neovisna sa ili bez ugovora s EU-om. Zahtjev za produženje, ako se London odluči za to, treba se uputiti najkasnije u junu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here