Balkansko poluostrvo je jedno od najpopularnijih ljetnjih odmarališta u Europi. Regija je poznata po tome što sadrži mješavinu historije, kuhinje, avanture, kao i neka od najljepših prirodnih okruženja.

Skoro 15 država se u cjelosti ili bar djelimično, nalazi na ovom poluostrvu i svaka od njih nudi na stotine vrhunskih destinacija, ali ipak, postoji nekoliko mjesta koje turistima pruža najuzbudljivija iskustva i ta mjesta morate da posjetite, piše site earthtraveling.com.

Ovaj site je, uz obrazloženja, naveo 10 najljepših mjesta na Balkanu koja morate da vidite barem jednom u životu.

JEZERO BLED, SLOVENIJA

Mali grad koji se nalazi u podnožju Alpa, na sjeverozapadu Slovenije, nalazi se uz jezero Bled koji okružuje malo ostrvo i njegovu baroknu crkvu. Nakon šetnje možete da posjetite i srednjovjekovni zamak sa kojeg se pruža panoramski pogled ili možete da napravite mali predah uz neki od raznovrsnih domaćih specijaliteta.

PLITVIČKA JEZERA, HRVATSKA

Beautiful waterfalls in Plitvice Lakes National Park, Croatia

U ovom nacionalnom parku se nalazi niz vodopada, 16 jezera koja formiraju prirodnu branu, šuma, kao i raznovrsni životinjski svijet. Nijanse vode se mijenjaju u zavisnosti od količine minerala ili organizama u vodi. Plitvička jezera su priznata kao jedan od spomenika prirode.

SVETI STEFAN, CRNA GORA

Sveti Stefan je ostrvo veličine tri hektara, prvenstveno predviđeno kao vikend odmaralište, promijenilo je svoju svrhu u 15. stoljeću kada se pretvorilo u elitno crnogorsko turističko ljetovalište.

MOSTAR, BOSNA I HERCEGOVINA

Grad smješten dužinom rijeke Neretve, jedan je od najvažnijih historijskih gradova u Bosni i Hercegovini koji ima bogatu zbirku otomanske arhitekture. Ikona Mostara je Stari Most, koji su izgradili Turci davne 1556. godine, srušen je 1993. a obnovljen 2004. godine kada je uvršten na UNESCO-vu listu kulturne baštine.

METEORI, GRČKA

Meteori su oblast u Tesaliji, koji se nalaze u centralnoj Grčkoj. Ono što grad čini veoma posebnim su manastiri Meteori koji se nalaze na vrhovima stijena. Do njih se dolazi stepenicama i ovo je mjesto koje turisti obilaze tokom cijele godine.

OHRID, MAKEDONIJA

Nalazi se na graničkom području između Makedonije i Albanije i spada u sedmo najdublje jezero u Europi. Stručnjaci smatraju da je Ohrid jedinstven u svijetu zbog toga što se voda nalazi u rasutom stanju i dolazi iz brojnih površinskih i podzemnih voda.

NESEBAR, BUGARSKA

Jedan od najstarijih gradova u Bugarskoj. Smješten je kod Crnog mora i sastoji se iz dva dijela. Stari dio je ispunjen antičkim građevinama i živopisnim crkvama. 1983. godine se našao na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine, a u posljednjih 10 godina se pretvorio u moderno europsko ljetovalište.

DRAKULIN ZAMAK, RUMUNIJA

Svako ko je ljubitelj grofa Drakule i mitologije vezane za vampire, mora da posjeti zamak Bran. Ovo je veoma popularna turistička atrakcija u zemlji, a njegova historija datira još iz 13. stoljeća.

SARANDE, ALBANIJA

Smješten je uz obalu Jonskog mora, predstavlja najatraktivniju destinaciju u Albaniji. Okružen je netaknutom plavom bojom, bijelim pješčanim plažama i prelijepim šetalištem.

NIŠ, SRBIJA

Kulturni, industijski i administrativni glavni grad Nišavskog okruga, jedno je od glavnih turističkih mjesta na Balkanu. U ovom gradu najveću atrakciju izaziva Niška tvrđava, arehološko nalazište Medijana i Ćele kula. Leži na desnoj obali Nišave i pruža panoramski pogled koji je star više od dva milenijuma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here