Društvene mreže, ali i internet općenito, mogu nekontrolirano širiti lažne informacije koje imaju prave žrtve

Dok se koronavirus širi svijetom, šire se i dezinformacije koje mogu u potpunosti uništiti život nedužnih ljudi.

Maatje Benassi, službenik američke vojske i majka dvoje djece, postala je meta teoretičara zavjere koji izjavljuju da je ona donijela novi koronavirus u Kinu, javlja CNN. Lažne optužbe svakodnevno se šire na društvenim mrežama, a na Youtubeu su videozapisi na tu temu koje su pregledali stotine hiljada ljudi. Mediji komunističke partije Kine su također prenijeli priču.

Iako nikada nisu pozitivno testirani na koronavirus niti su imali neke od simptoma, trenutno se o Benassi i njezinom suprugu vodi rasprava među Kinezima na društvenim mrežama.

Zbog tih tvrdnji njihovi su životi okrenuti naopačke. Par je napomenuo da je njihova adresa objavljena na internetu te da su ih preplavile poruke onih koji su povjerovali u priču prije nego što su ugasili profile na društvenim mrežama. “To je poput buđenja iz lošeg sna i ulaska u noćnu moru iz dana u dan”, rekla je Maatje Benassi za CNN.

Njihova priča pokazuje kako društvene mreže, ali i internet općenito, mogu dalje širiti lažne informacije koje imaju stvarne žrtve i stvarne i trajne posljedice. Maatje i njen suprug Matt nastavljaju raditi u vladi. Maatje je zaposlena kao zaštitarka u Fort Belvoiru u Virginiji, dok je Matt umirovljeni oficir zrakoplovstva i radi u Pentagonu.

Cyber-nasilništvo se otelo kontroli

Iako rade u američkoj vladi, par se suočava s istim osjećajem bespomoćnosti kao i drugi koji su bili meta lažnih informacija i uznemiravanja. “Želim da me svi prestanu uznemiravati. To cyber-nasilništvo se otelo kontroli”, izjavljuje Maatje. Pravnici i lokalna policija rekli su im da se uvezi toga ne može nista učiniti.

Porijeklo teorija zavjere

Teorije zavjere slične su virusima u smislu da se razvijaju i mutiraju kako bi se širile i preživjele. Na početku epidemije koronavirusa počele su kružiti priče bez dokaza da je novi virus američko biološko oružje. Američki ministar obrane Mark Esper rekao je da je to “potpuno apsurdna i neodgovorna izjava”.

Priča oko Maatje zasnovana je na njenom učešću na Svjetskim vojnim igrama u oktobru prošle godine u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je započela epidemija koronavirusa.

Iako su stotine sportaša američke vojske učestvovale u događaju, Maatje Benassi je izdvojena kao donositelj virusa u Kinu. Sudjelovala je u biciklističkoj utrci u kojoj je pala i slomila rebro, ali svejedno je završila.

Možda je najglasniji zagovornik teorije George Webb, 59-godišnji Amerikanac, teoretičar zavjere koji je godinama aktivan na Youtubeu. Njegovi su videozapisi prikupili više od 27 miliona pregleda i skoro 100.000 pretplatnika.ž

Bomba na brodu

Godine 2017, CNN je otkrio da je Webb bio jedan od trojice teoretičara zavjere u svrhu objavljivanja laži da je bomba postavljena na teretnom brodu u luci u Južnoj Karolini. Bomba nije nikada pronađena, ali iz sigurnosnih razloga privremeno je zatvorena jedna od najvećih luka u Americi.

Webb je čak tvrdio da je talijanski DJ Benny Benassi, čija je pjesma “Satisfaction” postala svjetski popularna, pozitivan na koronavirus i da je zajedno s Maatje i Mattom dio zavjere. Zanimljivo je da su na Webbovim YouTube videozapisima uključeni i oglasi, što znači da je platforma u vlasništvu Googlea zarađivala od svog širenja dezinformacija, kao što je i sam Webb.

Otkako je Webb počeo govoriti o coronavirusu, Youtube je prekinuom suradnju s njim te potvrdili da trenutno nema oglasa na Webbovom kanalu, ali su odbili otkriti koliko je zaradio.

Od pogrešnih informacija do stvarnih posledica

Matt Benassi se plaši da će se “situacija pretvoriti u još jedan Pizzagate”, pominjući poznatu teoriju zavjere da je grupa pedofila, “u kojoj je bila” i Hillary Clinton, djelovala iz picerije u Washintgonu. Priča nije izazvala mnogo pažnje u javnosti, sve dok se u piceriji 2016. godine nije pojavio muškarac sa automatskom puškom koji je rekao da je došao istražiti “Pizzagate”.

“Policija kaže da se ne može puno toga učiniti jer u državi postoji sloboda govora. Rekli su nam da razgovaramo sa odvjetnikom, ali brzo smo shvatili da je to preskupo za ljude poput nas. Nemamo utočište niti kod policije niti kod sudova”, kazao je Matt.

Oni su se direktno žalili Youtubeu, ali ponekad je potrebno dugo vremena da se određeni videozapisi uklone, a do tada je šteta već učinjena. “Nikada neće biti isto. Svaki put kada u Google upišete moje ime, javljaju se vijesti o nultom pacijentu”, izjavila je Maatje Benassi za CNN.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here