Kina će učiniti sve što može kako bih izgubio izbore, izjavio je u srijedu Trump u Ovalnom uredu u intervjuu za Reuters

Američki predsjednik Donald Trump uvjeren je da je način na koji se Kina nosila s koronavirusom dokaz da je Peking spreman učiniti sve što može kako bi on izgubio novembarske predsjedničke izbore. “Kina će učiniti sve što može kako bih izgubio izbore”, izjavio je Trump u Ovalnom uredu u srijedu u intervjuu agenciji Reuters. Saopštio je da vjeruje da Peking želi da demokratski kandidat Joe Biden pobijedi na izborima kako bi umanjio američki pritisak na Kinu zbog trgovinskih sporazuma.

Dvogodišnji trgovinski rat SAD-Kine u januaru ove godine privremeno je zaustavljen nakon što je potpisana prva faza trgovinskog sporazuma, kojom se Kina obavezala da u naredne dvije godine kupi američku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Trump je rekao da razmatra različite mogućnosti kada je u pitanju odgovornost Kine za pandemiju koronavirusa. “Mnogo stvari mogu učiniti”, rekao je američki predsjednik, ali nije htio da ulazi u detalje.

Trump je u ponedjeljak tvrdio da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom, te rekao da njegova administracija provodi ozbiljne istrage kako bi saznala što se tačno dogodilo. Sjedinjene Američke Države na prvom su mjestu po broju zaraženih (1.056.811) i umrlih od koronavirusa (61.190).

Što se tiče predsjedničkih izbora u novembru, Trump je rekao da ne vjeruje da će se pretvoriti u referendum o tome kako se njegova administracija nosila s koronavirusnom krizom. Također je izjavio da ne vjeruje anketama koje pokazuju da je njegov vjerovatni protukandidat Joe Biden u vodstvu.

Prema anketama Trump gubi

Nedavno istraživanje Ipsosa pokazuje da bi 44 posto Amerikanaca glasalo za Bidena, a 40 posto glasalo za Trumpa. “Ne vjerujem tim anketama. Vjerujem da su ljudi u našoj zemlji pametni i da neće izabrati čovjeka koji je nesposoban. On je nesposoban već 30 godina, od kada je bio senator do vremena kad je bio potpredsjednik u mandatu Baracka Obame. Šta god radio je loše, a njegova vanjska politika je bila katastrofa “, izjavio je Trump.

Trump je rekao kako misli da će oni koji su u predizborima Demokrata podržali Bernieja Sandersa glasati za njega na predsjedničkim izborima. Sanders se povukao iz kampanje za demokratsku predsjedničku nominaciju i podržao Joea Bidena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here