Novinarka je završila u pritvoru jer je upozorila da medicinskom osoblju nedostaje oprema i da rade u haotičnim uslovima

Krivična prijava protiv novinarke portala Nova.rs i člana Upravnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Ane Lalić, odbačena je. Novinarka Ana Lalić jedina je novinarka u Europi koja je uhapšena zbog izvještavanja o pandemiji, radi fokusa na nedostatak zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.

Autonomija, koja je potvrdu ove informacije dobila u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, izveštava da je krivična prijava protiv nje sada konačno odbačena.

Krivična prijava podnesena je zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda iz Krivičnog zakonika, a zamjenica javnog tužioca u Novom Sadu izjavila je da je odluka poslata Ani Lalić i njenom braniocu.

Novinarka je 1. aprila u kasnim satima orivedena te provela noć u policijskom pritvoru, nakon što je Klinički centar Vojvodine (KCV) obavijestio tužilaštvo i policiju da je Lalić uznemiralavla javnost i nanijela štetu ugledu zdravstvene ustanove tekstom objavljenim tog dana.

“Oteli su je. Prije toga detaljno su pretresli cijeli naš stan, uzeli joj laptop i oba mobilna telefona “, rekao je njen suprug agenciji Beta. Lalić je u tekstu objavljenom na portalu Nova.rs navela da KCV ima problema sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno kaotičnim uslovima rada tokom pandemije”.

Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja koji su tvrdili da u KCV-u vlada potpuni nedostatak provođenja protokola i organizacije, što znači da je na snazi ​​”više improvizacije nego organizacije”.

Nova.rs je u članku navela da je pokušala doći do službenog komentara Kliničkog centra Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo o navodima zaposlenih u KCV, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.

Hapšenju Ane Lalić prethodilo je usvajanje Zaključka Vlade Srbije, kojim je predviđeno da je samo krizni štab ovlašten da daje službene informacije o bilo čemu vezanom za pandemiju, dok se sve ostale informacije mogu smatrati dezinformacijama i mogu biti podložne krivičnoj odgovornosti. Nakon hapšenja novinara i pritiska domaće i međunarodne javnosti, vlada je postigla sporni zaključak.

NDNV je 16. aprila oštro osudio kampanju mržnje na društvenim mrežama i digitalnim platformama protiv Ane Lalić i pozvao nadležne institucije da konačno razviju sistem zaštite za one koji rade u javnom interesu, poput novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

Inače, postupak se nastavio i nakon potvrde glavnog epidemiologa u kriznom štabu dr. Predraga Konka da na početku još uvijek nije bilo dovoljno zaštitne opreme, ali da su šutjeli jer nisu htjeli stvarati paniku među građanima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime