Novinarka je završila u pritvoru jer je upozorila da medicinskom osoblju nedostaje oprema i da rade u haotičnim uslovima

Krivična prijava protiv novinarke portala Nova.rs i člana Upravnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Ane Lalić, odbačena je. Novinarka Ana Lalić jedina je novinarka u Europi koja je uhapšena zbog izvještavanja o pandemiji, radi fokusa na nedostatak zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.

Autonomija, koja je potvrdu ove informacije dobila u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, izveštava da je krivična prijava protiv nje sada konačno odbačena.

Krivična prijava podnesena je zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda iz Krivičnog zakonika, a zamjenica javnog tužioca u Novom Sadu izjavila je da je odluka poslata Ani Lalić i njenom braniocu.

Novinarka je 1. aprila u kasnim satima orivedena te provela noć u policijskom pritvoru, nakon što je Klinički centar Vojvodine (KCV) obavijestio tužilaštvo i policiju da je Lalić uznemiralavla javnost i nanijela štetu ugledu zdravstvene ustanove tekstom objavljenim tog dana.

“Oteli su je. Prije toga detaljno su pretresli cijeli naš stan, uzeli joj laptop i oba mobilna telefona “, rekao je njen suprug agenciji Beta. Lalić je u tekstu objavljenom na portalu Nova.rs navela da KCV ima problema sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno kaotičnim uslovima rada tokom pandemije”.

Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja koji su tvrdili da u KCV-u vlada potpuni nedostatak provođenja protokola i organizacije, što znači da je na snazi ​​”više improvizacije nego organizacije”.

Nova.rs je u članku navela da je pokušala doći do službenog komentara Kliničkog centra Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo o navodima zaposlenih u KCV, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.

Hapšenju Ane Lalić prethodilo je usvajanje Zaključka Vlade Srbije, kojim je predviđeno da je samo krizni štab ovlašten da daje službene informacije o bilo čemu vezanom za pandemiju, dok se sve ostale informacije mogu smatrati dezinformacijama i mogu biti podložne krivičnoj odgovornosti. Nakon hapšenja novinara i pritiska domaće i međunarodne javnosti, vlada je postigla sporni zaključak.

NDNV je 16. aprila oštro osudio kampanju mržnje na društvenim mrežama i digitalnim platformama protiv Ane Lalić i pozvao nadležne institucije da konačno razviju sistem zaštite za one koji rade u javnom interesu, poput novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

Inače, postupak se nastavio i nakon potvrde glavnog epidemiologa u kriznom štabu dr. Predraga Konka da na početku još uvijek nije bilo dovoljno zaštitne opreme, ali da su šutjeli jer nisu htjeli stvarati paniku među građanima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here