Američki i južnokorejski zvaničnici vjeruju da se Kim možda nalazi u Wonsanu, kako bi izbjegao infekciju koronavirusom

Satelitske snimke nedavnih kretanja luksuznih brodova u blizini Wonsana, koje često koristi sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un, ukazuju na to da se on nalazi u tom obalnom odmaralištu, tvrde stručnjaci režima.

Špekulacije o Kimovom zdravlju i mjestu njegovog boravišta započele su nakon što po prvi put nije uspio prisustvovati proslavama 15. aprila povodom rođendana njegovog pokojnog djeda, osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga.

Web stranica NK PRO koja prati tu zemlju objavila je u utorak fotografije komercijalnih satelita na kojima se prikazuju brodovi koje Kim često koristi. Kretanje ovih plovila sugerira da je Kim možda u Wonsanu. Prošlosedmično izvješće 38 Northa, američkog projekta nadgledanja Sjeverne Koreje, temeljeno na satelitskim snimcima, zaključilo da je Kim možda u odmaralištu jer je njegov osobni voz bio parkiran na željezničkoj stanici.

Dužnosnici Sjedinjenih Država i Južne Koreje smatraju da je moguće da se Kim nalazi u Wonsanu, potencijalno da izbjegne infekciju koronavirusom, i sumnjičavi su prema medijskim izvještajima da je ozbiljno bolestan. Ali upozoravaju i da su Kimovo zdravlje i lokacija dobro čuvane tajne i da je u ovoj komunističkoj državi teško dobiti pouzdane informacije.

Sjevernokorejski mediji posljednji su put izvještavali o Kimovom kretanju 11. aprila kada je predsjedavao jednim sastankom, ali njegova se pisma i diplomatske poruke prenose gotovo svakodnevno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime