Veći pad cijena na američkom tržištu povezan je sa strahovima trgovaca da bi skladišni prostori na ključnom čvorištu Cushingove infrastrukture mogli uskoro biti napunjeni, tumači Reuters

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima u ponedjeljak na 20 dolara jer su trgovci zabrinuti zbog punjenja skladišta, posebno u SAD-u, a globalna ekonomija zastala je zbog koronarne pandemije virusa. Na londonskom tržištu cijene barela pale su 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 20,27 dolara. Ugovori o isporuci za juni istječu u četvrtak. Barrel trguje po cijeni od 3,61 USD, što je pad od 13,33 USD.

Veći pad cijena u SAD-u povezan je sa strahovima trgovaca da bi skladišni prostori na ključnom čaršijskom infrastrukturnom čvorištu uskoro mogli biti ispunjeni, objašnjava Reuters i dodaje da je junski rok isporuke bio neuobičajeno skroman. “Tržište se užasno boji da bi cijene mogle ponovo pasti u negativne, jer gotovo nema mjesta za skladištenje i dostavu na čvorištu Cushing”, objašnjava Harry Tchilinguirian iz londonske BNP Paribas.

Otklon otvorenog interesa od ugovora s datumima isporuke u junu nepovoljno će utjecati na njihovu likvidnost, što bi moglo dovesti do većih oscilacija cijena – napominje Tchilnguirian. Američke zalihe sirove nafte porasle su prošle sedmice na 518,6 miliona barela, što je porast od rekordnih 535 miliona barela u 2017. godini.

Istovremeno se procjenjuje da će svjetska ekonomija pasti za dva odsto, više nego za vrijeme financijske krize, a potražnja za naftom zbog pandemije čak 30 posto.

U Sjedinjenim Američkim Državama čak 26,5 milijuna Amerikanaca traži naknadu za nezaposlene od sredine marta, a utjecajni neprofitni ured za proračun Kongresa procjenjuje da će američka ekonomija u drugom tromjesečju potonuti gotovo 40 posto godišnje. Trenutačni odnos ponude i potražnje na naftnom tržištu jednostavno je grozan i ne očekuje se poboljšanje prije kraja juna zbog ogromnog pada globalne potražnje za naftom – kaže Tamas Varga iz PVM-a.

Stanje bitno ne mijenja ni sporazum Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, da smanje proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, jer i dalje ostavlja previše nafte na tržištu. OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članova u petak bila 14,31 USD, što znači da je bila niža za 92 centa u odnosu na prethodni trgovački dan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here